top of page

NAMAZ

Yüce Allah’ın Müslümanlardan yapmasını istediÄŸi ibadetlerin başında namaz kılmak gelir. Akıllı ve ergenlik çağına girmiÅŸ her Müslümanın namaz kılması

 “…Namazı dosdoÄŸru kılın; çünkü namaz müminler üzerine vakitleri belli bir farzdır.”

 ayeti ile farz kılınmıştır. Ayrıca Peygamberimiz de, “Dinin direÄŸi namazdır”   “Amellerin en faziletlisi ve Allah’a en sevimli olanıdır.” ÅŸeklinde ifade ederek   namaza verdiÄŸi önemi vurgulamıştır. 

Namaz, Kur’an-ı Kerim’de “salât” kavramıyla ifade edilir. Salât; namaz kılmak, yüceltmek, dua etmek demektir. Nitekim namaz, Allah’a bir tür yakarış ve dua etme yoludur. Terim olarak ise namaz, belli ÅŸartlara ve kurallara uygun olarak günde beÅŸ vakit yerine getirilmesi Allah tarafından Müslümanlara emredilen bir ibadettir. Namaz ilk peygamber Hz. Âdem’den (a.s.) baÅŸlayarak son peygamber Hz. Muhammed’e  (s.a.v.) kadar tüm peygamberlere emredilmiÅŸtir  ve bütün insanlar bu ibadetten sorumlu tutulmuÅŸtur

namazın bireysel faydaları

Namaz, insana sorumluluk duygusu ve zamanı iyi kullanma alışkanlığı kazandırır. Namaz kılan bir kimse Allah’a karşı kulluk görevini yerine getirir ve ona olan sorumluÄŸunun farkında olur. Ayrıca beÅŸ vakit namaz kılan bir kimse plan ve programını namaza göre ÅŸekillendirerek zamanını en verimli ÅŸekilde geçirmeye özen gösterir. 

namazın toplumsal faydaları

Namazın bireysel faydalarının yanı sıra toplumsal faydaları da vardır. Cemaatle kılınan namazlar sayesinde müminler bir araya gelir, tanışır ve kaynaşırlar. ÖrneÄŸin, cuma ve bayram günlerinde Müslümanların topluca namaz kılmaları emredilmiÅŸtir. Böylece Müslümanlar bir araya gelir,  sevinç ve üzüntüler paylaÅŸlır. Bunun yanı sıra Ramazan ayında kılınan teravih namazları, camide kılınan günlük namazlar ve cenaze namazları da insanları buluÅŸturur. Topluca yapılan bu ibadetler Müslümanların sosyal iliÅŸkilerini artırır; sevgi, kardeÅŸlik ve dostluk baÄŸlarını güçlendirir.

Namaz kılmak için önce bazı hazırlık ÅŸartlarını yerine getirmek gerekir. Buna “Namazın dışındaki farzları” adı da verilir. Bu hazırlık ÅŸartları ÅŸöyledir:

Namazın Hazırlık Şartları

  • Hadesten taharet (Abdest almak, gerekiyorsa boy abdesti almak)

  • Necasetten taharet (Bedenin, giysilerin ve namaz kılınacak yerin temizliÄŸi)

  • Setri avret (Namaz kılmaya uygun bir ÅŸekilde giyinmiÅŸ olmak)

​

  • İstikbali kıble (Kıbleye yönelmek)

  • Vakit (Namaz vaktinin girmiÅŸ olması)

  • Niyet (Hangi namaz kılınacaksa o namaz için niyet etmek)’tir.

BİLGİ KUTUSU

Erkeklerin göbek altından diz kapağına kadar olan kısmın, kadınların ise yüz, eller ve ayaklardan baÅŸka vücudun her tarafının kapanması gerekir.


GüneÅŸ doÄŸarken, tam tepedeyken ve batarken namaz kılınmaz.

Tek başına namaz kılarken, “Niyet ettim Allah rızası için .................. namazının sünnetini/ farzını kılmaya” ÅŸeklinde niyet edilir.

Namazın dışındaki farzları yerine getirdikten sonra namaz kılarken uyulması gereken rükünleri de vardır. Bunlara da “Namazın içindeki farzlar” adı verilir. Bunlar ise ÅŸöyledir:

Namzın Kılınış Şartları

•  Ä°ftitah Tekbiri  Namaza “Allahü ekber.” diyerek baÅŸlamak

Kıyam Namazda ayakta durmak

Kıraat Namazda Kur’an’dan bir ya da birkaç ayet okumak 

Rüku Secdeden önce elleri dizlere koyarak yere paralel bir ÅŸekilde eÄŸilmek 

Secde Dizleri, elleri, alnı ve burnu yere koymak

Kadeiahire Namazın son rekâtında “Ettehiyyâtü” duasını okuyacak kadar oturmak

Namaz günlük beÅŸ vakit olarak kılınır

şimdi beraber namazın nasıl kılındığını izleyelim

  • White Instagram Icon

© Copyright 2023 by Elementary school. Proudly created with Wix.com

Contact Us

Tel: 123-456-7890

Email: info@mysite.com

Address

500 Terry Francois Street

San Francisco, CA 94158

bottom of page