top of page

ZEKAT

Ä°slam dini toplumsal yardımlaÅŸma ve dayanışmaya büyük önem vermiÅŸtir. Toplumda huzurlu yaÅŸanabilmesi ve ekonomik dengenin saÄŸlanabilmesi için Allah (c.c.) bazı ibadetlerle yardımlaÅŸmayı Müslümanlara zorunlu tutmuÅŸtur. Bu ibadetlerden birisi de zekâttır. 

Zekât, sözlükte temizlenme, bereket, artma, çoÄŸalma anlamlarına gelir. Dinî bir terim olarak ise dinimizce zengin sayılan bir Müslümanın yılda bir kez malının belli bir miktarını ihtiyaç sahiplerine vermesidir. Yüce Allah (c.c.), zekât vermeyi akıllı, ergenlik çağına gelmiÅŸ ve dinen zengin Müslümanlara emretmiÅŸtir. Bu konuda ayetleriyle gerekli uyarılarda bulunmuÅŸtur. Bu ayetlerden birisi ÅŸöyledir: 

Hâlbuki onlara dini Allah’a has kılarak ve hakka yönelen kimseler olarak O’na kulluk etmeleri, namazı kılmaları ve zekâtı vermeleri emredildi...”

Yine baÅŸka bir ayette   “Namazı dosdoÄŸru kılın, zekâtı verin...” buyurarak zekât vermeyi Müslümanlara farz kılınmıştır.

ZEKATI KÄ°MLER VERÄ°R

Müslüman olan

Ergenlik çağına gelmiÅŸ olan

Akıllı olan

Dinen zengin olan

ZEKAT NELERDEN VERÄ°LÄ°R

Altından

GümüÅŸten

Ticaret mallarından

Para ve Menkul mallardan

Koyun ve Keçiden

Sığır ve Mandadan

Deveden 

Toprak ürünlerinden

BÄ°LGÄ° KUTUSU

Temel ihtiyaçlarını karşılayıp borçlarını ödedikten sonra geriye kalan malı Nisâp miktarına  ulaÅŸan ve bir yıl boyunca bu miktarın altına düÅŸmeyen kiÅŸi dinimizce zengin sayılır.

Nisâp miktarı, günlük olarak kullandığımız (evimiz, arabamız, elbiselerimiz, eÅŸyalarımız gibi) temel ÅŸeylerin ve borçlarımızın dışında sahip olduÄŸumuz altın, para, ticari ürün küçükbaÅŸ ve büyükbaÅŸ hayvan ile zirâi ürünlerde zekât verilmesi için tespit edilmiÅŸ en alt miktardır.

ZEKATI VERÄ°LECEK MALLARIN NÄ°SAP MÄ°KTARI

ZEKAT KÄ°MLERE VERÄ°LÄ°R

BÄ°LGÄ° KUTUSU

Bakmakla yükümlü olduÄŸumuz (anne, baba, çocuk, torun, büyük anne ve baba…) kimselere zekât verilmez.

Zekât, verilip verilmemesi kiÅŸinin isteÄŸine bırakılmış bir ibadet deÄŸildir. Fakirin hakkıdır ve zenginin yerine getirmesi gereken mecburi bir ibadettir. Dolayısıyla zenginlerin vermiÅŸ olduÄŸu zekât, ihtiyaç sahiplerine aittir ve sadaka olarak algılanmamalı, emanetin sahibine verilmesi olarak görülmelidir. Bu konuyla ilgili Kur’an-ı Kerim’de Allah (c.c.),

 “Onların mallarında muhtaç ve yoksullar için bir hak vardır.”

buyurarak fakirlerin zenginin malında bir hakkı olduÄŸunu açıklamıştır. Ayrıca Peygamberimiz (s.a.v.) müminlere mallarının azalmasından korkmamaları gerektiÄŸini, “Zekât vermek, maldan hiçbir ÅŸey eksiltmez.” hadisi ile açıklamıştır. Bu konuyla ilgili Kur’an-ı Kerim’de “Allah, verilen zekâtları artırır...” ayetiyle zekâtın ödenmesi durumunda malın bereketlenip verimli hâle geleceÄŸi bildirilmiÅŸtir.

zekata genel bir bakış

  • White Instagram Icon

© Copyright 2023 by Elementary school. Proudly created with Wix.com

Contact Us

Tel: 123-456-7890

Email: info@mysite.com

Address

500 Terry Francois Street

San Francisco, CA 94158

bottom of page