top of page

BAYBURT ÜNİVERSİTESİ

İLAHİYAT FAKÜLTESİ
KURBAN
Kurban, dinimizde yapılması istenilen ibadetlerden birisidir. Akıllı, ergenlik çağına gelmiÅŸ ve zekât verebilecek seviyede zengin olan Müslümanların bu ibadeti yerine getirmesi istenmiÅŸtir. Kuran’ı Kerim’de kurban kesilmesi ile ilgili “Rabbin için namaz kıl ve kurban kes.” buyrulmuÅŸtur. Peygamberimiz (s.a.v.) de “Kimin hâli vakti yerinde olur da kurban kesmezse mescidimize yaklaÅŸmasın.” buyurarak, imkânı olan Müslümanları kurban kesmesi konusunda uyarmıştır
Kurban, sözlükte yaklaÅŸmak ve yakınlaÅŸmak anlamlarına gelir. Dinî terim olarak ise Allah’a (c.c.) yaklaÅŸmak ve O’nun rızasını kazanmak amacıyla belirli bir zamanda uygun nitelikte bir hayvanı ibadet amacıyla kesmektir. Kesilen bu hayvana kurban denir. Kurban kesmenin zamanı, bayram namazından sonra baÅŸlar ve kurban bayramının üçüncü gününe kadar devam eder.

Kurban kesen kimse, Allah’a (c.c.) olan saygı ve sevgisini göstermiÅŸ olur ve Allah’ın (c.c.) hoÅŸnutluÄŸunu kazanır. Allah’ın (c.c.) emrini yerine getirir ve O’na teslim olur. Allah’ın (c.c.) verdiÄŸi nimetlere ÅŸükreder. Allah’ın (c.c.) rızası için kesilen kurbanlarla ilgili Kur’an-ı Kerim’de “Onların ne etleri ne de kanları Allah’a ulaÅŸmaz. Fakat sizin Allah’ın emirlerine olan baÄŸlılığınız O’na ulaşır…” ayetiyle Allah’a (c.c.) ulaÅŸan ÅŸeyin samimiyetimiz ve takvamız olduÄŸu belirtilir.
Aşağıdaki şartları taşıyan kimseler kurban kesmelidir.
1. Müslüman olmak
2. Akıllı olmak
3. Ergenlik çağına gelmek
4. Özgür olmak
5. Yolcu olmamak
6. Nisâp miktarınca mal veya paraya sahip olmak.

OKUYALIM
Kurban kesmek Hz. Âdem’den (a.s.) bu zamana kadar yapılan bir ibadettir. Fakat bugünkü ÅŸekli Hz. İbrahim’e (a.s.) dayanır.
Bu konu, Kur’an-ı Kerim’de ÅŸöyle açıklanmaktadır:
“Hz. İsmail, babası Hz. İbrahim (a.s.) ile beraber yürüyüp gezecek çaÄŸa gelince, ‘YavrucuÄŸum, rüyada seni boÄŸazladığımı görüyorum, bir düÅŸün, ne dersin?’ dedi.
Hz. İsmail de: ‘Babacığım, emrolunduÄŸun ÅŸeyi yap,
inÅŸallah beni sabredenlerden bulursun.’ dedi. Her ikisi de teslim olup alnı üzerine yatınca, ‘Ey İbrahim, rüyayı doÄŸruladın. Biz Muhsinleri böyle mükâfatlandırırız. Çünkü bu, gerçekten çok açık bir imtihandır.’ dedik. Biz oÄŸlunun yerine ona büyük bir kurbanlık fidye verdik. Geride gelecekler arasında ona iyi bir ün bıraktık. ‘İbrahim’e selam!’ dedik. Biz, Muhsinleri böyle mükâfatlandırırız. Çünkü o, bizim mümin kullarımızdandır.”
(Saffat suresi, 102-111. ayetler.)
Kurban ibadeti toplumda sosyal dayanışma ve yardımlaÅŸmaya vesile olur. Dinî bir görev olarak kesilen kurbanlar birçok yoksula ve hayır kurumlarına ulaşır. Kurban kesen bir kimse, kurban etini Müslüman kardeÅŸleriyle paylaşır. Bu da toplumdaki kardeÅŸlik ve dostluk baÄŸlarını kuvvetlendirir. Kurban eti, Peygamberimizin (s.a.v.) tavsiyesi üzerine üçe bölünür. Bir kısmı yoksullara dağıtılır, bir kısmı bayramda gelen misafirlere ikram edilir, bir kısmı da ev halkı için ayrılır. Kur’an-ı Kerim’de de bu konuyla ilgili ÅŸöyle buyrulur:
“Onlardan hem kendiniz yiyin hem de ihtiyacını gizleyen ve gizlemeyen fakirlere yedirin…”
Ülkemizde birçok hayır kurumu gerek yurt içinde gerekse yurt dışında kurbanları yoksullara ulaÅŸtırıp kardeÅŸlik bilincini oluÅŸturur. Kurban derileri ise evde kullanılabileceÄŸi gibi hayır kurumlarına veya fakirlere verilebilir. Ayrıca Kurban Bayramı sayesinde Müslümanlar sevdikleriyle bir araya gelir, mutluluklarını ve üzüntülerini paylaşır.

Kurban keserken dikkat edilmesi gereken bazı durumlar vardır. Öncelikle Kurban edilecek hayvanın cinsine göre belli bir yaÅŸa gelmesi ve herhangi bir engelinin bulunmaması gerekir. Kurban kesilirken, hayvanın yönü kıbleye doÄŸru çevrilmeli, “Bismillahi Allahu ekber” denilerek kurban edilmelidir. Kurbanı kesecek kiÅŸinin bu iÅŸin ehli olması gerekir. Bu yüzden kendisi kurban kesmeyi bilmeyen biri, kesim iÅŸlemi için vekil tayin edebilir. Kurban kesilirken hayvana, iyi davranmalı ve eziyet verici davranışlardan kaçınılmalıdır. Nitekim Peygamberimiz (s.a.v.) de bu konuyla ilgili ÅŸöyle buyurmuÅŸtur: “Allah her iÅŸi güzel yapmayı istemiÅŸtir. Bir hayvanı kestiÄŸinizde de kesimini güzel yapın. (Biriniz hayvan keseceÄŸi zaman) bıçağını bilesin ve kestiÄŸi hayvanı rahatlatsın!” Kesim yerinde de çevre temizliÄŸine ve saÄŸlık kurallarına uyulmalıdır. Allah (c.c.) rızası için ibadet ederken baÅŸka insanlara rahatsızlık verilmemelidir

kurbanlık hayvanalar

kurban nasıl kesilir izleyelim
bottom of page